rolunkoldal-hatter

Gravotech berendezések az autóiparban!

2023, ápr, 17

Az elmúlt években minden korábbinál több autót hívtak vissza a gyártók, ami komoly veszteséget jelent egy cégnek. Általában valamely hibásan működő alkatrészből ered a probléma. Az ismétlődő precíz pontossággal elkészített jelölések nagy mértékben lecsökkentik a selejtmennyiséget, és jelentősen növelik a teljesítményt és a hatékonyságot. Így ebben a szektorban is elengedhetetlen a technológia fejlődése. Az autóiparban is gyorsuló ütemben követeli meg a fém, műanyag vagy kerámia alkatrészek biztonságos jelölését és azonosítását akár szabad szemmel vagy automata leolvasórendszerekkel!

1981 óta a Gravotech nagy múltra tekint vissza az autóiparban.

Számos jelölési technológia teljes kínálata áll rendelkezésünkre (minden lézertechnológia, mechanikus karcolók vagy pont beütőgépek)

A közvetlen részjelölési megoldások teljes körű és hamisításmentes nyomon követhetőséget biztosítanak, amely szükséges a hatékony minőségirányítási rendszer kezeléséhez. Ez garantálja a hibás tételek azonosítását és leegyszerűsíti a visszahívási időszakokat.

Ahhoz, hogy az autóalkatrészeken használt jelölések a gyártás és a használat során egyaránt ellen tudjanak állni a külső behatásoknak, különösen letörölhetetlennek, illetve a hőmérséklettel, fénnyel és kenőanyagokkal szemben ellenállónak kell lenniük. A kiváló minőségű jelölés jól olvasható ezáltal jól működő azonosítást biztosít.

Rendkívül fontos, hogy a megfelelő jelölések a hibátlan alkatrészek megfelelő pontjaira kerüljenek. A visszahívási kockázatok következménye a minőségirányítási igények növekedése miatt a jelölési technológia döntően befolyásolhatja egy gyártóvállalat versenyképességét.

A Gravotech olyan ipari gépeket tervez, amelyek a nap 24 órájában, és az év mind a 365 napján működnek, akár zordabb (alumínium kohászatokban, nedves, párás környezetben) körülmények között is. A legrövidebb jelölési ciklusidővel és a legmagasabb rendelkezésre állási aránnyal rendelkező mechanikus és lézeres jelölőgépek, melyek bármilyen alkalmazásban helytállnak!

Önálló ipari berendezések, amelyek teljes mértékben gyártósorba integrálhatók. Bármilyen PLC-vel összekapcsolhatók, számítógép nélkül kommunikálhatnak, és naprakész kommunikációs protokollokkal rendelkeznek: ProfNet /Ethernet IP / EtherCAT stb.

Függetlenül attól, hogy milyen technológiát alkalmaz, tartós jelölési megoldásokat biztosít minden járműalkatrészre: vázra, motorra, kipufogó alkatrészekre, műanyag belső alkatrészekre.

Vegyük számba egy-egy területet részletesebben, hogy átfogóbb képet kapjunk.

Műanyag alkatrészek jelölése lézeres jelölőberendezéssel

gravokep2
  • A címkézés leváltásával, jelentősebb költségcsökkentést eredményez.
  • Nagy sebességű jelölés a fröccsöntőprések sebességének követésével, erős kontrasztos jelölést biztosít a műanyagok széles skáláján.
  • Data mátrix jelöléssel lehetővé teszi a gyártósorok belső nyomon követhetőségét és automatizálását.
  • Nem okoz gondot a műanyag alkatrészek esztétikai jelölése
  • Alacsony a karbantartási igény
  • A termék felülete kezelhető jelölés előtt vagy után is a címkézéssel ellentétben

Fontos tudni, hogy az adott anyagokra, megfelelő sebességgel minőségi jelölést készítő készülék kiválasztása is nagy szakismeretet követel, hiszen ez adja a megoldás alapját, és néha egy apró részlet megtalálása is nagymértékben változtathat a végső megoldásban.

Ennek biztosítékát a rendelkezésre álló, különböző lézerforrású (CO2, GREEN, HYBRID, FIBER, YAG stb) és teljesítményű lézerek gazdag választéka jelenti, amelyek a legkülönbözőbb

anyagok (műanyag, kerámia, bőr, fém, acél) biztonságos megmunkálásához alkalmasak, és amelyekhez különböző fókusztávolságú lencsék és munkavédelmi állomások (LW2) elérhetőek.

lezergep2
lezergep3

Karosszéria és alvázjelölés mechanikus berendezéssel

karosszeria
  • Szükséges információk küldése és tárolása
  • Megjelölt adatok jól történő beolvasását mélységi jelölés biztosítja olyan területeken is, ahol nagyobb környezeti behatásnak van kitéve a felület vagy az alkatrész mivel nagyobb kopásnak van kitéve. Így a hamisítás is veszélyt jelent. A mélységi jelölésnek köszönhetően nem hamisíthatóak a járművek teljes életciklusa során sem.
  •  Jól olvasható és tartós jelölést biztosít az alkatrészen akár felületkezelés (festés, polírozás stb) előtt és után is.
gep1
gep2

A Gravotech gyár megoldásainak és fejlesztéseinek köszönhetően az autógyártók és autóipari beszállítók versenyképesek, mivel a berendezések biztosítják a megfelelő termékminőséget a magas fokú hatékonyságot és a megbízható nyomon követhetőséget.