rolunkoldal-hatter

Középpontban az ékszeripar!

2023, márc, 09

Az ékszerkészítés mindig személyes érzéshez kapcsolódik, ezért is fűződik szorosan hozzá a gravírozás, amivel egyedibbé tehetjük. Egy szépen megmunkált ékszer egy életen át elkísér és bármilyen öltözéket stílushoz igazodva kiemel.

Egy jelölés, jól megválasztott szimbólummal, felirattal, egyedi szavakkal, (amit csak két ember ismer) gyönyörűen kifejezhető az emberi kapcsolatok, mélysége és minősége.
Mielőtt gravíroztatnánk, ismerjük meg lépésről-lépésre ezt az izgalmas és érdekes technikát!

Nagyjából 60 000 éve használunk gravírozást vagy vésést, hogy egyedivé tegyük az értékeinket

Talán nem is gondoltunk bele, hogy milyen régről ered. Hiszen már az ősemberek is karcoltak, véstek a barlangok sziklafalába, rajzokat, képeket, szimbólumokat mellyel eseményeket jelenítettek meg. A középkorban lovagi páncélokat tették személyessé vésett motívumokkal.

blog kep2

Az ékszergravírozás a 15. században indult el. Az első igazán szépen gravírozott ékszer, egy kagylóhéj volt, mely Indonéziából került elő. Kezdetben a gravírozások, vésések kézzel készültek

blogkep4
blogkep5

A kézi gravírozás egy igazi szabadkézzel alkotott művészet

Kézi gravírozó eszköz segítségével, bármilyen felületre, legyen az, – fém-, fa-, műanyag-, porcelán-, üveg vagy nemesfém- elvégezhető a kért gravírozás!

Így valóban egyedi végeredményt kapunk, aminek meg lesz a saját karaktere. Az eljárás előnye, hogy nem készül belőle soha ugyanolyan, abból csak az az EGY lesz! Hátránya, hogy időben jóval hosszabb ideig tart az elkészítés és nagyobb a hibázási lehetőség.

blogkep6

A következő technológia a marással végzett gravírozás,
ahol egy vágóeszközzel vagy gyémánttűvel vésik, karcolják az ékszerbe a szimbólumot vagy a feliratot.

Mechanikus berendezéseink segítségével van lehetőség, gyűrű külső és belső gravírozására mellyel még különlegesebbé tudjuk varázsolni az adott ékszert. Gravírozógépeink, felületkövetővel vannak ellátva, ezáltal egy karkötő domborulatát, illetve az egyéb anyagegyenetlenséget is kiküszöbölik.

Mechanikus berendezéseink segítségével van lehetőség, gyűrű külső és belső gravírozására mellyel még különlegesebbé tudjuk varázsolni az adott ékszert. Gravírozógépeink, felületkövetővel vannak ellátva, ezáltal egy karkötő domborulatát, illetve az egyéb anyagegyenetlenséget is kiküszöbölik.

blogkep7
blogkep8

Mechanikus berendezéseink a hagyományos és finom gyémántgravírozással továbbra is legkifinomultabb, esztétikusabb gravírozást biztosítja.

Legfejlettebb technológia a lézeres megmunkálás.  Lézergravírozás során egy koncentrált lézersugár hatására az anyag elpárolog vagy elég, és a kívánt szöveg ott marad. Rendkívül gyors, és így még több betűtípust, szimbólumot vagy stílust lehet alkalmazni. Lézerrel finom ékszerek gravírozására vagy kontraszt fokozására (sötét vagy tiszta) van lehetőség. A végeredmény precíz munka lesz.

blogkep9

A kézi vagy mechanikus gravírozással ellentétben itt a tárgy felülete nem kerül közvetlen kapcsolatba vágóeszközzel, így kisebb az esélye, hogy megsérül a kiegészítő vagy az ékszer felülete.

A felirat tartóssága nagy mértékben függ a megmunkálandó felülettől. Néhány puhább anyagból készült ékszer, (pl. arany vagy ezüst) könnyedén megkarcolódhat és a gravírozott felület is elhalványodhat. Ha keményebb felületű a munkadarabba történik a gravírozás, például rozsdamentes acélra vagy titánra, akkor a gravírozott felirat is tartósabb lesz!

A cikk olvasása közben, bizonyára felmerül a kérdés, hogy melyik a legoptimálisabb technológia egy ékszerész számára? A válaszunk: mindegyik Gravotech gép tökéletes, de nagymértékben függ az adott feladat típusától!

Megkértük egy kedves ügyfelünket Ő maga adja meg a választ, miért döntött az adott berendezések mellett. Lányi és Társai Bt. tulajdonosát Lányi Miklóst. 24 éve szerezte meg ötvös végzettségét és azóta egyedi ékszerek készítésével foglalkozik.  2002-ben vásárolta meg első mechanikus IS200-as Gravograph berendezését, melyet azóta is használ.

2021-ben lehetősége nyílt a fejlesztésre és egy Gravograph fiber géppel szerette volna bővíteni a vállalkozását. Bemutattuk számára a lehetőségeket és a népszerű, sokak által kedvelt Welase fiber 30W-os gépre esett a választás!

WeLase Fiber-rel 0,4-0,5 mm vastagságú fémet, gyorsan gond nélkül vág, de az 1,0 mm sem okoz problémát, a sebességéből kicsit veszít, de ugyanolyan szép munkát végez. Ami még előny, hogy kisebb ékszerek készítésénél pl. fülbevaló, ahol fontos, hogy minkét darab egyforma legyen megoldja. Tökéletesen egyformára vágja a kívánt ékszereket, így garantált a minőségi munka! Emellett, részletgazdag, tűpontos és tiszta jelölést biztosít kis felületen is

blogkpe10

A lézeres megmunkálás a vágásnál is megkönnyíti munkáját és időben rengeteget nyer, mert jóval gyorsabb!

Mikor melyik berendezést használja, az az elvégzendő feladattól függ!

Például fotógravírozásra kifejezetten a mechanikus gépet választja gyémánttűvel, így tudja azt a mélységet, amivel tartós és szép fényképgravírozást tud létrehozni anyagveszteség nélkül!

Abban az estben is az IS200-as géppel dolgozik, ha olyan munkadarabot rendelnek, ami nagyobb igénybevételnek van kitéve, mert viselet közben ruhával érintkezve, koptathatja a jelölést. Például, medál, karkötő, pecsétgyűrű gravírozása.

Berendezéseit ezen felül ajándéktárgyak, tollak, flaskák megszemélyesítésére is használja, mivel mind a két technológia birtokában van, ez sem okoz számára problémát.

Nagyon elégedett Gravotech gépével és kérdésünkre, hogy az elmúlt Covid által nehezített évek, mennyire vetette vissza a forgalmát, pozitív választ kaptunk.

Ő is tartott visszaesésétől!  Az első időkben volt egy kis megtorpanás, de szerencsére gyorsan átlendült, mert esküvők és kiemelt évfordulók így is voltak amire sokan inkább kiszorították a keretet. A felmerülő nehézségeket is rugalmasan tudta kezelni, például egy dátumváltozást, a meggravírozott karikagyűrűben, mert változott az esküvő időpontja.

Leggyakrabban karikagyűrűk készítésével keresik fel, ahol a gyűrű belső -külső gravírozása elengedhetetlen opció, amit mindkét berendezés biztosítja. Így maximálisan kihasználja a gépek adottságait!

Végül a feltett kérdésünkre, hogy melyik technológiát részesíti előnyben a következő választ kaptuk!

A mechanikus és lézeres megmunkálás, együttes alkalmazása a legoptimálisabb megoldást biztosítja számára.

Ezúton köszönjük Lányi Miklósnak, hogy rendelkezésünkre állt szakmai tudásával!

Berendezéseinket működés közben, bármikor megtekinthetik személyesen is bemutatótermünkben, előre leegyeztetett időpontban!

Ezen felül szeretettel várjuk legközelebb megrendezett eseményeinken is!

Március 22. (szerda) Általános igény szerinti tanfolyam

Március 29.(szerda) Nyílt nap

Helyszíne 1089 Budapest, Magyarok Nagyasszonya tér 10.

Jelentkezni weboldalunkon www.gravotrade.hu Eseménynaptárban van lehetőség!