Lézergravírozó választási tanácsok

Hogyan válasszunk lézergravírozógépet? Valamennyi gravírozógép vásárlásánál több szempontot kell mérlegelnünk, annak érdekében, hogy a kiválasztott eszköz hosszú távon kiszolgálja az igényeket, megfelelő minőséggel és hatékonysággal tudjuk működtetni.

 

Hogyan válasszunk lézergravírozógépet?

Kérjük Önt, hogy a végső döntés előtt tegye próbára az Ön által kiválasztott gép forgalmazóját és készítessen vele mintát! Ha több forgalmazó lézergépére esett a választás, akkor javasoljuk, hogy ugyanazon paramétereket és anyagokat használja. Abból tudja a legjobban lemérni, hogy az adott gép mennyire felel meg a „valóságnak”. 

Egy lézergépet a lehető legjobban plexi (10 mm), fa vágásával, bélyegzőgumi készítésével tud tesztelni. 

Készítettünk egy listát, mely segítségül szolgálhat Önnek a megfelelő lézergép kiválasztásában. Szeretnénk megemlíteni, hogy az alábbi összeállítás valós tényeken és adatokon alapszik. Személyesen végeztük el a konkurencia vizsgálatot, a tapasztalatokat pedig ügyfeleink szolgáltatták a részünkre. Szándékosan nem nevezünk meg forgalmazót, céget ebben az összeállításban. A célunk elsősorban az Önök figyelmének a felhívása, hogy kellő körültekintéssel tudják ezt a területet körbejárni.

Mivel egy termelő berendezésről van szó, az egyik legfontosabb az alkatrész és a szerviz szolgáltatás(utánpótlás):
Van -e raktáron alkatrész utánpótlás, rendelkeznek -e olyan műszerekkel, mellyel egy egyszerű lézersugár mérést, beállítást eltudnak végezni stb. Kopó alkatrészek mennyisége. Például, ha megnézi a bemutatók alkalmával, hogy a fej milyen rendszeren mozog, akkor kiderül, hogy az olcsóbb lézergépeknél  egy ún. golyós kocsis rendszeren mozog a fej, ezek a golyós csapágyak könnyen kopnak. A Gravograph lézergépeknél ezzel szemben csúszós rendszeren mozog a fej egy bordás ékszíj segítségével, a kopás mértéke ebben az esetben nulla. (ügyfél tapasztalat (2014.02.15): elromlott a gépe, a forgalmazó nem tudott alkatrészt biztosítani, fél éve áll már a termelése emiatt…és még mindig nincs hír arról, hogy mikor fogja tudni használni a gépet. 

Mekkora a lézercső élettartama? 
Mennyi az üzemóra „mennyiség” amit adnak a géphez. 2013-as évi tapasztalat, hogy sajnos sok gépnél 1000 ill. 1300 üzemórát adnak, ami azt jelenti, hogy 1 év múlva a csövet újra kell tölteni, mert elfogy az ereje. Fontos, hogy mennyibe kerül egy lézercső javítás, estleges utántöltés és milyen határidővel tudják javítani, szállítani. (Jelen pillanatban a lézercsövek utántöltése 800 000 - 1 000 000 Ft között mozog a piacon). 

A Gravograph gravírozógépek az egyik legdrágább de 65 éve a legjobb minőséget képviselik a világpiacon. A Gravograph  gyár a lézercsőre kb. 20 000 üzemórát ad, ami azt jelenti, hogy kb 12-14 év az, amíg a lézercső ereje kitart. Ez a felhasználástól függően lehet, kevesebb de több idő is. Ez persze nem azt jelenti, hogy 12-14 év után a gép használhatatlanná válik. Egyszerűen arról van szó, hogy az ereje fokozatosan csökken, tehát a 35 W-os gépből szép lassan 5-10 W-os gép lesz, jelezve, hogy lassan tölteni kell majd.

Fontos az elszívás minősége.
Nem megfelelő elszívás könnyen lángra gyújthatja az anyagot. Nagyon sok lézergépnél jól látszik, hogy már a kisebb teljesítménynél is égeti , füstöli az anyagot.


Fontos hogy kérdés lehet, hogy driver vagy szoftver van a géphez?
A szoftver magyar nyelvű vagy nem? Magyar nyelvű kézikönyvet ad-e hozzá a forgalmazó?  Mit lehet megcsinálni az adott szoftverrel? Mi tartalmaz a szoftvercsomag? (bélyegzőkészítő funkció, vonalkód, sorozatszámozás, adatmátrix stb.)

Fényképet milyen minőségben gravíroz? 
Nem elhanyagolható, mivel nagyon sok lézergép szoftvere pixelesen, nem elég kontúrosan gravíroz.

Talán az egyik legfontosabb és a legjobban tesztelhető a gép az a plexi gravírozás. Meg kell figyelni, hogy pl a 10mm-es plexit mennyi idő alatt , hány lépésben vágja át, milyen lesz a vágási él (sorjás, egyenletes)?   A Gravograph legkisebb lézergépe 35W-os. Ez a gép a 12-13 mm-es plexit egy lépésben, egyenletes vágási éllel átvágja!

Lehet -e az asztal magasságot állítani? 
Ha igen akkor pl. hogyan (elektromosan 1 s alatt megoldható, vagy esetleg karos megoldás van, ahol tekergetni kell), mekkora az a tárgy ami befér  a gépbe?

Hengerforgató berendezés, ha befér egy hengerforgató, dönthető vagy nem? 
A Gravograph gyár a gépek tervezésénél még arra is odafigyelt, hogy a hengerforgatója olyan ütemben forogjon, hogy a palack tartalmát ne rázza össze. Például egy Tokaji több éves bornál már nem mindegy)

Bélyegzőkészítés - Milyen a vállképzés stb…
Mindenképpen legyen  mintakészítés a gépbemutató alatt!

Garancia. 
Mire vonatkozik és mennyi időre? Mi történik, ha a szállítás során eltörik a cső? (Sajnos, ügyfeleinktől tudjuk, hogy szállítás során megsérült a cső, és a forgalmazó közölte vele, hogy a garancia nem vonatkozott a szállításra így az ügyfélnek újra kikellett fizetni a lézercsövet).

Fontos kérdés: tud-e az adott cég cseregépet biztosítani, ha bármilyen probléma felmerülne….

Milyen a háttértámogatása a cégnek?
Tart-e nyílt napokat, szakmai továbbképzéseket, tréningeket. Mit tesz annak érdekében, hogy az ügyfél ne csak addig legyen fontos, kiemelt szerepben amíg megvásárolja a gravírozógépet….

Szívből reméljük, hogy tudtunk Önnek pár hasznos tanácsot adni lézergravírozógép vásárlásához.

Bízunk benne, hogy hamarosan Önt is a Gravograph géptulajdonosok csoportjában üdvözölhetjük!

Üdvözlettel,
Gravotrade Kft

Hírek, akciók • Új családtag érkezett, akit szeretnénk bemutatni!

 • „Velünk Örökre beírja nevét a jövőbe!”
  Tanfolyamunkon interaktív gyakorlati lehetőséget biztosítunk!

 • Fókuszban a lézeres gépek és alapanyagok! Szeretettel várjuk Önt és kedves kollégáit Lézeres szakmai napunkon, ahol szeretnénk összefoglalni, tárgyi bemutatókkal illusztrálni a GravoTech lézergépek megbízhatóságát, hatékonyságát, termelékenységét!


 • Gravír alapanyagaink folyamatos fejlesztés alatt állnak.


 • Gyönyörűen kidolgozott, réz és fanyéllel. Háromféle fejátmérőben 42mm, 32mm, 24mm. Mechanikusan megmunkálható, pecsétviaszhoz és plombákhoz ajánljuk!

 • Szeretnénk felhívni szíves figyelmüket, hogy a VIII. kerületi Önkormányzat tájékoztatása alapján 2017. október 01-től környékünkön a parkolás díjfizetés ellenében vehető igénybe!


 • Tisztelt Partnereink!
  Használt gép vásárlása esetén, kérjük Önöket, vegyék figyelembe, hogy a régi, nem MEPB típusú
  Gravograph IS 400 és IS 6-7-8000 gépek elektronikája már nem javítható,
  az alkatrész utánpótlás megszűnt.